Visueel design

Wanneer het interactie design goedgekeurd is, is het tijd om de website visueel vorm te geven. Aan de hand van de wensen van de opdrachtgever en de beoogde doelgroep worden kleuren, typografie en beeldmateriaal bepaald om zo een compleet en passend beeld te vormen.

Kleurgebruik maakt het verschil

Kleurgebruik is een van de belangrijkste factoren bij grafisch vormgeving en kan verschillende uitwerkingen hebben op je ontwerp. Kleuren brengen emotie over. Ieder kleur heeft een ander effect. Wil je opvallen, gebruik je bijvoorbeeld een fel oranje of rood. Deze kleuren geven veel kracht en vallen daarom erg op. Denk bijvoorbeeld aan Media Markt of EasyJet, zij gebruiken de kleuren om vooral te communiceren dat ze goedkoop zijn. Zoek je meer rust en vertrouwen in je ontwerp kun je gaan voor een blauw tint of bijvoorbeeld werken met grijs of bruin tinten. Hierdoor vallen alle andere kleuren die je er naast gaat gebruiken erg goed op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een belangrijke “Call to action” knop die extra moet opvallen.

Typografie

Naast kleur is typografie ook erg belangrijk voor de uitstraling van uw website. Kies je bijvoorbeeld voor een letter met een schreef (denk aan Times of Georgia) dan geeft dit al een hele ander indruk dan wanneer je kiest voor een moderne tijdloze Helvetica. De schreef in Times heeft iets authentieks, terwijl Helvetica juist een strak en moderne indruk geeft. Kies je voor een handgeschreven lettertype dan komt het ineens een heel stuk persoonlijker en warmer over doordat het lijkt alsof iemand het met de hand geschreven heeft.

Beeldmateriaal maakt het af

Foto’s zeggen meer dan duizend woorden en dat is bij webdesign niet anders. Een goede foto zet gelijk de juiste sfeer neer. Denk bijvoorbeeld aan een foto van een wit strand met palmbomen, je kunt dit beschrijven, maar een beeld komt direct binnen.

Met foto’s kun je ook kleine trucjes uit halen, die inspelen op het menselijk gedrag. Wanneer er een foto op de website staat van iemand die naar een product kijkt, zal de bezoeker automatisch ook naar dat product kijken. Dit werkt vooral goed wanneer gebruik wordt gemaakt van foto’s van personen waarmee de bezoeker zich kan identificeren.

Witruimte en uitlijning

Een vaak vergeten factor is witruimte, terwijl dit eigenlijk de factor is die een ontwerp structuur en rust meegeeft. Het is momenteel een trend om websites wat minimaler op te zetten. Hierin is witruimte een zeer belangrijke factor. Met witruimte kun je aangeven welke elementen bij elkaar horen en door het toevoegen van witruimte laat de site ‘ademen’. Wanneer er bijvoorbeeld twee elementen naast elkaar geplaatst worden geeft dit de impressie dat deze twee een verband hebben. Plaats je ze echter los van elkaar zullen deze gezien worden als losse elementen. Dit kan belangrijk zijn bij het opzetten van een gebruikers interface (knoppen) of andere informatieve elementen.

Afspraak maken?

Graag gaan wij met u in gesprek om samen te bekijken wat wij voor u kunnen betekenen.